سفارش تبلیغ
صبا ویژن

نگاهی تاریخی به منطقه هزارجریب (چهادانگه و دودانگه ساری )

 بلوک هزار جریب که شامل چهاردانگه و دودانگه می باشد به فخرعمادالدوله پسر امام زین العابدین تعلق داشته او پیش از وفات املاکش را میان سه پسر خود که یکی از آنها از مادر دیگر بود تقسیم کرد. بنابراین به دو برادر تنی باهم چهار ششم یا چهاردانگ و به نابرادری آنها دو ششم یا دودانگ دیگر رسید .

هزارجریب محدود است از مشرق به ساور و دامغان از جنوب به سمنان از مغرب به فیروزکوه و سوادکوه از شمال به بلوک متعدد استرآباد و اراضی جلگه مازندران ، طبق تقسیمات گذشته روستای سیاوشکلا متعلق به بلوک هزار جریب منطقه دودانگه و بخش نرماب بوده که بین شمال سمنان و جنوب ساری (کیاسر) واقع شده است . روستای سیاوشکلا ی بیش از یک قرن گذشته در فاصله یک کیلومتری جنوب غربی سیاوشکلای فعلی بالای چشمه سیاوشکلا (شوشکلا) در بین راه روستای گلباغ و میلا دشت قشلاق اهالی سیاوشکلا بوده ، قرارداشته است . که بعدها اهالی بدلایل مختلف از آنجا به مکان فعلی روستا مهاجرت نمودند . استادعلی حصوری نویسنده ، پژوهشگر درکتاب سیاوشان به روستای سیاوشکلا که در جنوب سمنان و شمال کیاسر واقع شده اشاره می کند و می نویسد سیاوشکلا ها در مناطق مختلف کشور وجود دارد که بعد از ورود اسلام به ایران نام بعضی از آنها به یحیی آباد تغییر کرده است. قبل از اسلام مردم ایران طبق آئینی بنام سیاوشان برای شخصیتی اساطیری که اسطوره نیکی بوده عزاداری می کردند و در مراسم سوگواری سیاوش می گریستند و سیاه می پوشیدند نخل گردانی و دیگر آئین های عزا را اجراء می نمودند.

و به آن مناطقی که آئین سیاوشان در آنجا برگزار می شده سیاوشکلا می گفتند با توجه به دیدگاهها و تحقیقات استاد حصوری و نگاهی به تاریخ طبرستان که منطقه اطراف سیاوشکلا زمانی در قلمرو پادشاهان هخامنشی بوده و همچنین وجود تپه ای دست ساز که در موقعیت استراتژیک مسلط به مناطق اطراف می باشد و جزو تپه های ثبت شده آثار باستانی است بعنوان "دین تپه " که در نزدیکی روستای سیاوشکلا واقع گردیده و قلعه معروف شاه دژ در چند کیلومتری آن همه نمایانگر قدمت بالغ برهزار ساله روستای سیاوشکلا دارد . همچنین بنده حقیر در مکان قدیمی روستای سیاوشکلا در کنار بقایای بجامانده از دیوارهای سنگی تخریب شده منازل سنگ قبری را رویت نموده ام که برروی آن نوشته بود.

"مرحومی محمد صالح ابن ملا قریب فی شهرمحرم الحرام سنته 287 هجری قمری "

البته خود این سنگ قبر هم می تواند سندی باشد بر قدمت هزارساله این روستا و همچنین تمام سعی این حقیر این است اگر هر گونه مستندات دیگری در آینده بدستم رسیده حتما حضور شریف اهالی و دوستداران تاریخ سیاوشکلا ارائه دهم.

منابع: 1- تاریخ مازندران ، رابینهو

2- سیاوشان، علی حصوری




تاریخ : دوشنبه 91/8/29 | 3:7 عصر | نویسنده : سید محمد طاهری | نظر
.: Weblog Themes By VatanSkin :.
*******
زیارت عاشورا *****************

کد موسیقی برای وبلاگ