-
- فرا رسیدن سالروز اربعین حسینی(ع)
و اربعین از رازهای هستی است و اربعین حسین (ع) روز بسط لطف اوست بر پیروان و دوستدارانش. و در مقام حسین (ع) همین بس که در زیارت اربعینش خطاب به جدشان محمد مصطفی (ص) و پدر بزرگوارشان حضرت علی (ع) و مادر گرامیشان فاطمه (س) میگوییم که خداوند عزاداری شما را در رثاء حسین (ع) فبول فرماید.
اربعین در فرهنگ عاشورا
در فرهنگ عاشورا، اربعین به چهلمین روز شهادت حسین بن علی(ع) گفته میشود که مصادف با روز بیستم ماه صفر است.در روز بیستم صفر نیز، شیعیان، مراسم سوگواری عظیمی را در کشورها و شــــهرهای مختلف به یاد عاشورای حسینی بر پا میکنند. عاشقان و پیروان آن امام، در سحال اســـــرار اربعین به ذکر پرداخته و باران اشکبار چشم خویش را با مظلومیت حسین و یارانش پیوند می زنند. این راه، راه تداوم عشق است و بی گمان هیچگاه بی رهرو نخواهد بود.
نخستین اربعین
در نخستین اربعین شهادت امام حسین (ع)، جابر بن عبدالله انصاری و عطیه عوفی موفق به زیارت تربت و قبر سید الشهدا شدند. بنا به برخی نقلها، در همان اربعین، کاروان اسرای اهل بیت (ع) دربازگشت از شام و سر راه مدینه، از کربلا گذشتند و با جابر دیدار کردند. البته برخی از مورخان نیز آن را نفی کرده و نپذیرفته اند، از جمله مرحوم محدث قمی در «منتهی الامال» دلایلی ذکر میکند که دیدار اهل بیت از کربلا در اربعین اول نبوده است. به هر حال، تکریم این روز و احیای خاطره غمبار عاشورا، رمز تداوم شعور عاشورایی در زمانهای بعد بوده است.
- اربعین و عرفان
اربعین از رازهای هستی، خصوصیت عدد چهل و اسرار نهفته در آن براى ما روشن نیست. البته چه بسا، با توجه به ویژگى هاى انسان، «چهل بار» تکرار یک رفتار پسندیده موجب ملکه معنوى و تعمیق آن رفتار و قابلیت نزول فیض خاص خداوند مى شود. در فرهنگ اسلامى هم عدد چهل (اربعین) جایگاه ویژه اى دارد. چله نشینى براى رفع حاجات، حفظ کردن چهل حدیث، اخلاص چهل صباح، کمال عقل در چهل سالگى، دعا براى چهل مؤمن، از این نمونه هاست.
آمده است که چون حضرت موسی (ع) را قابل استماع کلام بی واسطه خداوند میکردند چهل روز به خلوت فرستادند و خداوند فرمود: «… و اذا واعدنا موسی اربعین لیله »
- پیامبر حکیم (ص) فرمود:
« من اخلص لله اربعین یوماً فجر الله ینابیع الحکمة من قلبه على لسانه»: هر کس چهل روز فقط براى خداوند تعالى اخلاص چشمه های خداوند ورزد حکمت را از قلبش بر زبانش جارى مى سازد.»
صاحب مرصاد العباد، عارف نامی نجم الدین شیرازی نیز گفته است: "و عدد اربعین را خاصیتی است در استکمال چیزها که اعداد دیگر را نیست." چنانکه در حدیث صحیح آمده است:
ان خلق احدکم بجمع فی بطن امه اربعین یوما ثم یکون علقه مثل ذلک.
و خواجه علیه السلام ظهور چشمه های حکمت از دل بر زبان را اختصاص اخلاص اربعین صباحا فرموده است، و حوالت کمال تخمیر طینت آدم علیه السلام به اربعین صباحا کرد و از این نوع بسیار است."
انا لله و انا الیه راجعون
«و هر از گاه در گذر زمان در گذر بی صدای ثانیه های دنیای فانی،جرس کاروان از رحیل مسافر یا مسافرانی
خبر می دهد که در سکونی، آغازی بی پایان را می سراید»
درگذشت جانگداز آقایان قاسم جعفری برادر شهیدبزرگوار صفر جعفری و جعفر سیاوشی که در حادثه ای جانسوز و غم انگیزدر معدن کیاسر جان به جان آفرین تسلیم نموده اند را ابتدا به خانواده داغدار و بعد به اهالی محترم و شریف روستای سیاوشکلاء تسلیت و تعزیت عرض می نمایم. لازم به ذکر است آقایان قاسم جعفری و جعفر سیاوشی از جوانان شایسته و اسوه والگوی به تمام معنای اخلاق برای اهالی منطقه بوده اند و همین شایستگی غم از دست دادنشان را دوصدچندان می نماید برای خانواده مرحومین ، اهالی روستای سیاوشکلا و منطقه چهاردانگه صبری عظیم مسئلت داریم .
مَن بَنى مَسجِدا بَنَى اللّه ُ لَهُ بَیتا فِی الجَنَّةِ ؛
هر کس مسجدى بسازد ، خداوند براى او در بهشت خانه اى بسازد .
مراسم اهداء زمین و وقف مسجد و حسینیه الغدیر روستای سیاوشکلاء چهاردانگه در روز جمعه مورخ 17/5/93 طی مراسمی با حضور حجه السلام والمسلمین دیانی رییس و موسس حوزه علمیه امام محمدباقر(ع) مشهد مقدس مدرس حوزه و دانشگاه و حجه السلام والمسلمین حیدری ریاست محترم اداره اوقاف شهرستان ساری و اهالی شریف برگزار گردید. لازم به ذکر است سازه بتنی این مکان مقدس در این مرحله برای سقف دوم درحال اجراء می باشد و در این مراسم مدعوین اولین نماز جماعت را پس از مراسم اهداء و وقف به امامت حجه السلام دیانی برگزار نمودند . در طی مراسم حجه السلام حیدری در باب امر خیر مسجدسازی فرمایشاتی را ایراد نموده و اهالی را به حمایت از این کار ارزشمند تشویق نموده اند . در انتهای مراسم هیات امنا مسجد، حسینیه و مجتمع فرهنگی الغدیر، شورای اسلامی دهیاری – پایگاه مقاومت که از یاری دهندگان این امر ارزشمند هستند خلاصه ای از گزارش فعالیت خود را در راستای ساخت این مکان مقدس برای اهالی بازگو نموده ودرانتهای مراسم از مهمانان بصرف ناهار پذیرایی گردید.
بسم الله الرحمن الرحیم
نگاهی اجمالی به منطقه چهاردانگه
* موقعیت ،وسعت وجمعیت
بخش چهاردانگه باوسعتی معادل60/ 1440کیلومترمربع درمدارجغرافیایی? 5352 طول شرقی و ?3625? عرض شمالی واقع شده است .ازشمال به دهستان استخرپشت نکاء ،ازجنوب وشرق به استان سمنان وازغرب به بخش های دودانگه وکلیجان رستاق محدود می باشد .
براساس سرشماری سال 1385دربخش چهاردانگه 20803نفردرقالب 5062خانوارسکونت دارندکه ازاین تعداد3782نفردرکیاسرو17021نفردر95روستاوآبادی ساکن هستند.
بخش چهاردانگه ازسه دهستان گرماب ،چهاردانگه وپشتکوه ویک شهر به نام " کیاسر " تشکیل شده که به عنوان مرکز بخش چهاردانگه درفاصله 75 کیلومتری جنوب شهرساری واقع ومرکزاستقراربسیاری ازخدمات اداری وصنعتی می باشد. لازم به ذکر است که چهاردانگه امروز قسمتی ازچهاردانگه وسیع وبزرگ تاریخی است تعدادی ازروستاهای دهستان هزارجریب منطقه به بهشهرونکا ءوتعدادی ازروستاهای دهستان پشتکوه به سمنان الحاق شده واخیراً نیز چندروستای دهستان گرماب به دهستان کلیجان رستاق ضمیمه شده است .
* ویژگیهای اقلیمی وپوشش گیاهی
رشته کوههای البرزباجهت شرقی – غربی زمینه ساز تفاوت میزان رطوبت شده وهمراه گوناگونی سطح ازنظرارتفاع ودیگرعوامل طبیعی باعث ایجادمناطق متفاوت آب وهوایی شده است .
دهستان گرماب به جهت نفوذ رطوبت ، کاملا" پوشیده ازجنگلهای انبوه می باشدکه این روندتابخشهایی ازدهستان چهاردانگه نیزادامه می یابدودراین دهستان درختانی ازنوع شمشاد،آزاد ،راش ،توسکا،بلوطوملج به وفور ابراز وجود می نماید.
هرچه به سوی دهستان پشتکوه پیش می رویم ازپوشش گیاهی کاسته شده وجنگلها نیمه انبوه وتنک میشوند ودرنهایت به نقاطی از دهستان پشتکوه وچهاردانگه می رسیم که عاری ازپوشش جنگلی بوده وبوته های گوناگون وتک درختان سروکوهی زینت بخش مراتع آن دیاراست ..
میزان بارندگی سالیانه از750تا850میلیمتر بوده ومعمولا? حداکثردرجه حرارت بین 22تا42درجه سانتی گرادوحداقل آن بین صفرتا5درجه است .بارش برف درفصول سردسال مهیاکننده مناظروچشم اندازهای بسیارزیباشده ولطافت هوای کوهستانی وبهاری توأم بارایحه ی مشام نوازگلهای وحشی ،آسایش جسم وجان رافراهم می سازد وخاطره ای فراموش نشدنی به یادگارمی گذارد.
* ویژگیهای اقتصادی
چهاردانگه باداشتن جنگلهای انبوه صنعتی ومعدن متعددبالقوه ازاهمیت ویژه ای برخورداراست ولیکن به دلایل متعدد وغفلت متولیان اموربه صورت شایسته وجدی مدیریت نشده است .عمومآ به صورت سنتی ،کشاورزی ودامداری ازدیربازمنبع اصلی تامین کننده نیازهای مردم بوده وکاشت گندم ،جو،برنج سیب زمینی صیفی جات فدانه های روغنی فحبوبات وگیاهان علوفه ای رایج است اخیراکاشت نهال ازتیره درختان سیاه ریشه ( سیب، گیلاس ،هلوو...) رونق یافته است .پرورش دام وآبزیان ومرغ گوشتی وزنبورعسل نیزکماکان رواج نسبی دارد.معادن زغال سنگ کیاسر،سنگ چشمه اروست وسنام ومعدن فلوئورین اراء نیزبررونق اقتصادی وبهبودمعیشت مردم نقش دارند .شهرک صنعتی کیاسروناحیه صنعتی هفت خال باتمرکزواحدعای صنعتی درصورتی که عملکردفعال ومناسبی داشته باشند،افق های روشنی ازگسترش صنعت واشتغال جوانان این مرزوبوم رانویدمیدهند.
* ارتفاعات ورودها
حرکت ازساری به سمنان ازجاده کیاسر، به وضوح مبین روندافزایش ارتفاعات است چهارنوبه ارتفاع 2881متر،قلعه شاهدژبه ارتفاع 2803متر،سیاه کندبه ارتفاع 2800متر، کوه سفیدبه ارتفاع 2620متر،رشته موههای داراب کوه به ارتفاع 2540متر،آلشکوه به ارتفاع 2218مترازمهمترین ارتفاعات منطقه می باشند.
ازفراز ارتفاعات پشتکوه ( قلعه شاهدژوداراب کوه و...) می توان جلگه ی مازندران وصفحه ی سمنان ودامغان رازیرنظرگرفت .ازشعبه های اصلی رودخانه مشهورتجن به طول 140 کیلومترسفیدروداست که ازبهم پیوستن رودهای بورطلاوتنگ کاودگسیل می شودوباپیوستن رودخانه لنگردرجنوب خاوری نقیب خیل تحت عنوان سفیدرودپس ازعبورازسعیدآبادذکریاکلاواروت واردخاک دودانگه شده وبه سدشهیدرجایی می ریزد
شعبه ی دیگرمنشعب ازچهاردانگه ازدامنه کوههای داراب کوه سرچشمه می گیرد شعبه دائمی این رود"شوررود"می باشدکه ازشورکوه کوات سرچشمه می گیردوباعبورازخرابه های روستای چرگت بارودخانه های مسیر نظیردره فک بن مخلوط شده ودردهستان گرماب تحت عنوان گرماب روددرنزدیکی تاکام به سفیدرودمی پیوندد.
* دیدنیهای چهاردانگه
-آب معدنی سورت باحوضچه های طبیعی ناشی ازاملاح ( باآب شوروترش وخواص درمانی )چشم اندازبسیارزیبایی بخودگرفته است .
-دریاچه میان شه ( نیمه های شب ) ناشی اززمین لرزه وزمین لغزه دردل جنگلهای چورت نیزدیدنی است.
-آب بنــدان فصلی پله و لالا نیزدرفصل بهــار مملو ازآب بوده وهمچون نگینی نیلگـون بربسترسبزوخـــرم جنگل می درخشد.
- قلعه شاه دژ برفرازکوه مشرف برلنگرازنادرارتفاعات بسیارزیباست .مراتع سرسبزویخچال طبیعی ودائمی دامنه کوه برجذابیت آن افزوده است .
- طبیعت زیبای سیاوشکلا ( گلباغ و میلادشت ) - ایلال - جمال الدین کلا - لنگر و....
- بقعه ی میرعمادالدین محموددر6کیلومتری شمال غربی کیاسر( روستای وری ) ازنوادگان امام موسی کاظم ( ع ) وبقعه ی امامزاده علی ( ع ) درروستای لنگرکعبه ی آمال وزیارتگاه ارادتمندان به اهل بیت است .قلعه مازیار،مربوط به حکومت مازیاردرسده ی دوم هجری است که ابتدادرکوهستان وبعدازمرگ رقیبش ( موسی بن حفض ) حکم ودستورش درکوه ودشت یکسان اجرامی شد مازیارپس از7سال حکومت بدستورمعتصم دستگیرودرعراق کشته شد.
* مفاخرواندیشمندان منطقه
منطقه هزارجریب ازدیرباز مهدپرورش وتربیت اندیشمندان زیادی بوده که پرداختن به شرح حال آنهادراین مقال میسرنیست وصرفا به اسامی تعدادی ازانها اشاره می نماییم :
- حسام الدین محمدصالح معروف به علامه محمدملاصالح مازندرانی فرزند ملااحمدتیلکی دامادعلامه مجلسی
- علی اصغربن علی اکبرهزارجریبی ( ولویه ای )
- ملاعبدا... کیاسری
- ملا عبدا... تیلکی معروف به شریتمدار
- سیدعلی پاجایی
مرحوم آیت الله بهجت(ره) یکی عارفان بزرگ زمان بودند.
روزی به ایشان گفتند : کتابی در زمینه اخلاق معرفی کنید .
فرمودند:
لازم نیست یک کتاب باشد یک کلمه کافیست که بدانی : "خدا می بیند" .
من از خدا خواستم به من توان و نیرو دهد
و او بر سر راهم مشکلاتی قرار داد تا نیرومند شوم.
من از خدا خواستم به من عقل و خرد دهد
و او پیش پایم مسایلی گذاشت تا آنها را حل کنم.
من از خدا خواستم به من ثروت عطا کند
و او به من فکر داد تا برای رفاهم بیشتر تلاش کنم.
من از خدا خواستم به من شهامت دهد
و او خطراتی در زندگیم پدید آورد تا بر آنها غلبه کنم.
من از خدا خواستم به من عشق دهد
و او افراد زجر کشیده ای را نشانم داد تا به آنها محبت کنم.
من ار خدا خواستم به من برکت دهد
و خدا به من فرصت هایی داد تا از آنها بهره ببرم.
من هیچ کدام از چیزهایی را که از خدا خواستم،دریافت نکردم
ولی به همه ی چیزهایی که نیاز داشتم رسیدم.